Supply Chain Valley

Een nieuwe innovatiehub voor supply chain in Venlo

Verschillende bedrijven, waaronder vidaXL, Moonen Packaging, Seacon Logistics, Arvato Supply Chain Solutions en Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI), hebben de handen ineengeslagen om samen de Supply Chain Valley (SCV) te creëren. De SCV is een samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijven en de academische wereld met voordelen voor het milieu, de samenleving en de economie in het algemeen. Hun gezamenlijke missie luidt als volgt:

 “Wij, organisaties, werken samen aan gezamenlijke projecten om tastbare resultaten te behalen op het gebied van duurzaamheid, end-to-end digital supply chain, deeleconomie, personeel van de toekomst en magazijn van de toekomst”

De SCV werd vorig jaar als idee gelanceerd door vidaXL, waarna BISCI aanhaakte om het idee uit te werken tot een samenwerkingsverband. De bekroning van deze samenwerking was de ondertekening van een 'Memorandum of Understanding' tussen de bedrijven afgelopen augustus. De SCV is gesitueerd in Venlo en versterkt de regio als supply chain en logistieke hub voor Noord-Europa. Dit team van bedrijven wordt via BISCI ondersteund door eersteklas onderzoek en begeleiding van de Universiteit Maastricht, TNO, Fontys Hogescholen en Zuyd Hogeschool.

“Innovatie, leren en ontwikkeling zijn de belangrijkste motoren voor duurzame groei van mensen, bedrijven en gemeenschappen. Samenwerking tussen sterke partners versnelt de ontwikkeling op deze gebieden en stelt ons in staat om relevant te blijven en leidend te worden in de toekomst.”

Erik van der Hooft, Supply Chain Manager, vidaXL

“Bij Arvato hechten we veel belang aan duurzaamheid en aan nieuw talent. Met de creatie van de Supply Chain Valley formaliseren we onze relatie met de Universiteit Maastricht en gaan we ook onze krachten bundelen met de partnerbedrijven om innovaties naar een hoger niveau te tillen."

Patrick Manders, VP Solution Design, Arvato Supply Chain Solutions

De Supply Chain Valley begrijpt dat value chain innovation niet als een op zichzelf staand doel kan worden gezien, maar dat er rekening moet worden gehouden met menselijke interactie, verandermanagement, onderwijs, gezondheid en veiligheid, verbruik van natuurlijke hulpbronnen, productie-uitstoot, digitale technologie en andere sociale en ecologische externe factoren van bedrijfshandelingen (positief en negatief). Het kerndoel van de SCV is het leveren van ecologische, sociale en economische voordelen voor de leden en hun belanghebbenden, door middel van gezamenlijke projecten die de bedrijfsproblemen van vandaag oplossen met oplossingen die geschikt zijn voor morgen en ervoor zorgen dat bedrijven sterk blijven in de toekomst. De SCV werkt echter ook samen met onderwijsinstellingen om stages en werkgelegenheid te bieden aan studenten en afgestudeerden van alle niveaus. Senior academici worden uitgenodigd voor gastcolleges en omgekeerd zijn er gastcolleges van bedrijven in academische omgevingen, om wederzijds leren te bevorderen. Om deze aanvullende doelen te faciliteren, beoogt de SCV een inspirerende omgeving met werkplekken, collegeruimte(s) en vergaderruimtes, in het hart van Venlo. vidaXL gaat deze faciliteit in 2021 ontwikkelen, volgens onderstaand ontwerp. Deze faciliteiten staan open voor studenten, de overheid, start-ups en anderen met inspirerende ideeën, zodat ze samen kunnen werken en leren.

vidaXL heeft de ambitie om een toekomstige marktleider te worden in e-commerce en gelooft dat een sterk ecosysteem van connecties met de overheid, bedrijven en het onderwijs essentieel is om dit te bereiken. vidaXL koestert de zaden die zijn geplant voor de Supply Chain Valley, omdat alleen samen met het delen van kennis, ideeën en getalenteerde personen grote toekomstige uitdagingen aangepakt kunnen worden. Door met een frisse blik studenten op alle niveaus op te leiden en door met bedrijven die veel ervaring hebben in duurzaamheid en supply chain management samen te werken, leidt dit initiatief tot de perfecte synergie. ‘Samenwerking’ is daarom het woord dat het best de Supply Chain Valley omschrijft, aldus vidaXL.

De Supply Chain Valley is een ambitieuze samenwerking van organisaties met een langetermijnvisie op waardecreatie in de regio Limburg en daarbuiten, voor heel Noord-Europa. Wilt u meer informatie over het werk dat de SCV doet, neem dan contact met ons op via [email protected].

 

Afbeelding 1: Supply Chain Valley strategiedag met de leden op het vidaXL kantoor in Venlo.

Afbeelding 2: mock-up van de Supply Chain Valley innovatieruimte

Download PDF
Download PDF
Over vidaXL

vidaXL is a rapidly growing international online retailer. Our success is based on our belief that things can always be better and cheaper: ‘Expect more’. Because nobody likes to pay too much for products. We are continually expanding our product range and offer the best products for the best price. We like to go the extra mile for our customers by improving popular products and making them even cheaper.